Linda Nordgård

Hårguide: Tips til deg som vil bli platinablond eller grå

 • Publisert: 29.08.2017, 02:02
 • Kategori: Hår & skjønnhet
 • Jeg e l s k e r platinablondt hår, og skal man tro sosiale medier er det flere enn meg som gjør akkurat det! Platina er en av de mest utfordrende "fargene" å få til og opprettholde, så her kommer en liten to-do-liste som dekker de aller fleste punktene av denne prosessen :-)

  1// Ikke vask håret samme dag. Det er en sterk - og sannsynligvis langvarig - blekeprosess du skal gjennom, så å vaske vekk alle naturlige oljer før denne prosessen kan gjøre behandlingen mer ubehagelig enn den trenger å være. Optimalt sett bør du ikke vaske håret 2-3 dager før du skal ha bleking i hodebunnen, da er den maksimalt beskyttet fra naturens side og hodebunnen er ikke overstimulert og "urolig". Er du bekymret for at blekingen ikke klarer å trekke gjennom fordi du ikke har nyvasket hår, kan jeg berolige deg med at det gjør den!

  2// Ikke ta det "første og beste". Å bli platinablond er en stor (og krevende) prosess, så når du har bestemt deg for at du vil gjennomføre det, ikke gå til første og beste salong! Du bør gå til noen som deltar på kurs, er oppdatert på nye produkter, og kan fargeteori godt! Det krever en god del vedlikehold og ha platinablondt hår, så du vil i hvert fall sørge for at jobben blir gjort på best mulig måte. I mange salonger finnes det fargeeksperter, og selv om du ikke får time hos en fargeekspert, er sannsynligvis/forhåpentligvis kunnskapen om farge generelt høyere her, enn i en salong som ikke har kurset seg på flere år.

  3// Ikke vær sparsom. Bestill time hos noen som bruker Olaplex! Olaplex er en aktiv ingrendiens vi blander i farge, bleking, glossing, etc, som reparerer skadde bindinger i håret. Det geniale med Olaplex er at siden det tilsettes i farge/bleking repareres håret, mens det ødelegges. Det vil med andre ord si at du får minimal skade og slitasje på håret ditt (yay!). Fargebehandlingen koster litt mer når man bruker Olaplex, men når det kommer til en behandling som helbleking bør man ikke tenke at det skal bli billigst mulig. Et bleket hår som har tyggiskonsistens og ryker av ser ikke bra ut, og sjansen er stor for at du kommer til å måtte/ville farge deg mørkere igjen ganske raskt, for å unngå mer slitasje. Les mer om Olaplex her :)

  4// Ha realisitiske forhåpninger. Har du aldri vært platinablond før er det er det nesten umulig og "spå" hvilken tonehøyde man kan bleke deg til på én behandling, og hvis du har farget hår er det enda vanskeligere, fordi man må bleke seg gjennom flere lag. Platinafargen kommer når håret mer eller mindre er tømt for alle fargepigmenter, og det er mulig man må slå seg til ro med en mørkere nyanse ved første behandling. Blir du platina på første behandling er du veldig heldig - så ikke bli skuffet om det ikke skjer! Det er virkelig en prosess.

  5// Kjøp deg en haug lilla-pigmenterte produkter! Jeg snakker av erfaring når jeg sier at lilla-pigmenterte produkter er din aller beste venn når du er platinablond, eller ønsker å bli det. Lilla står på motsatt side av gul i fargehjulet, så når du legger lilla oppå gul vil de nøytralisere hverandre. På baderomshylla mi har jeg shampo, balsam og kur med lilla pigmenter, og de hjelper meg med å holde fargen ved like - og det er gull verdt! Det er mye grums som kan feste seg i en platinafarge (klor, kalk, osv) så du vil ha en shampo som renser godt, og en som korrigerer. I tillegg bør enten shampo, balsam eller kur inneholde proteiner som styrker håret. Her finnes det et hav av muligheter, så spør om hjelp - det ingen som krever at du kjøper alt med en gang, men da vet du hva du bør ha.

  ANNONSELENKER

  • Fudge Clean Blonde Shampoo er en sterkt lillapigmentert shampo, som eliminierer alle gule og svakt, svakt oransje toner i håret. Den er helt genial, men også ganske ekstrem, og du må nesten like det grålilla skjæret for å kunne bruke denne jevnlig, hvis du er helt platina. Å ha den i skapet og bruke etter behov er nok bruksområdet for de aller fleste. Jo lenger du lar den sitte, jo bedre virker den, og har du områder hvor du er ekstra gul kan du pensle eller smøre på og la den virke i 10-15 minutter. Lifesaver for alle som lett blir gule! Vask gjerne håret med en godt rensende shampo først, for maksimal virkning.
  • Fudge Hothed Violet - Whipped Moisture Crème er et lett lillapigmentert, varmebeskyttende og fuktighetsgivende skum som gjør håret blankt og preparer for bruk av varmeverktøy. Kan brukes hver gang du vasker håret, men må fønes inn for og ikke bli stivt. Dette er en evig favoritt hos meg, for den gjør håret kjempemykt og blankt i tillegg til at den korrigerer fargen. Jeg er veldig fan av produkter som gjør med enn én ting.
  • Matrix Total Results Blonde Care er en serie for deg som har fått den perfekte platina-/blond-tonen på håret, og ønsker å opprettholde renheten og glansen i fargen. Produktene er veldig lett lillapigmentert, og shampoen er spesielt laget for å rense ut "grums" fra fargen for å holde den blank og fin. Serien har også en flash-filler spray som fyller ut hull i skjellaget og gjør det kambart og glansfullt. Lukter veldig godt og er ekstremt god på pris (110,- for shampo, 125,- for balsam)! Du får også Matrix Color Care So Silver som kan brukes innimellom, eller hvis du ønsker et mer sølv-/lillaskjær i håret, eller for å korrigere mye gult.
  • Revlon Nutri Color 1002 er en kur som pleier, gir glans og korrigerer fargen på én gang. Jeg ELSKER denne kuren for den korrigerer SÅ godt uten å bli for lilla i et veldig lyst hår. Håret blir veldig mykt og blankt, og kuren holder leeenge!
  • Color Fresh - 0/6 Violet er en semi-permanent farge (lettere sagt en glansvask) som også bidrar til å opprettholde glans og den riktige, kalde tonen på håret. Shamponer håret, skyll ut, håndkletørk og skum opp Color Fresh i hele håret. Virketid opp til 20 minutter. Dette er en farge som holder lenger enn en kur, men kortere enn en minicolor. Flasken holder til ca én behandling i et langt hår, to behandlinger i mellomlangt, tre i skulderlangt, osv.
  • Bain Elixir Ultime Riche er en oljebasert shampo som renser godt, uten å bli tung eller fet. Til alle som lett får misfarging i sitt blonde hår er denne helt genial å ha, for eksempel før du skal bruke en korrigerende kur (som Revon Nutri Color). Da har du et helt renset underlag og korrigeringen vil fungere - og sitte - bedre. Finnes både for tykt og fint hår.


  6// Ikke vent for lenge med å ta etterveksten. Det er veldig vanskelig å opprettholde en platinablond farge, hvis du venter for lenge med å ta etterveksten. Har du mer enn 2cm ettervekst vil den innerste centimeteren lysne raskere fordi varmen fra hodebunnen gjør at blekeprosessen går fortere der, og du kan ende opp med det vi kaller "bånd". Disse båndene er best synlig når du løfter håret rett opp fra hodebunnen, og de er vanskelige å fjerne når du først har fått dem. Skal du opprettholde en jevn og fin farge bør du ta etterveksten hver 4. til senest 6. uke. Som sagt - det er en jobb å holde på fargen!

  Et smart tips for fargebevaring fra Jonas, som er konsulent hos Matrix:-
  "For å bevare en kald farge: Bruk varmebeskyttende spray (feks Heat Buffer) før bruk av slettetang, wands etc. Dette er også med på å hindre uønskede gyldne toner".

  7// Ha god tid! Dette regnes absolutt som en stor fargeforandring, og både du og frisøren trenger god tid! Ikke bestill time til vanlig farging, det er altfor kort tid. Det beste er å bestille i salongen, så man kan bli enige om tid, og du kan bli forberedt på at du kanskje ikke kommer til å gå ut som platinablond etter første gang. Det er bedre at både du og frisøren har litt for god tid, enn litt for dårlig. Du kan ikke sette en tidsfrist på frisøren din når det kommer til bleking, for det er ikke noen fast virketid. Håret lysner i sitt eget tempo, og vi kan styre det littmed varme, men i noen tilfeller er det ikke forsvarlig å bruke det.

  8// Det kommer til å være dyrere første gang. En helbleking tar tid og krever mye produkt, og kan betraktes som en fargekorrigering (= å lage en jevn farge på en som en fullstendig misfarget). Du kan ikke påføre bleking i hele håret på en gang, la det virke i 30 minutter, og vips så er fargen jevn og fin. Det er ikke sånn det funker. Du må betale for både tid og produkt, og det er umulig å si hvor mye man kommer til å bruke. Se på den første (og kanskje den andre) behandlingen som en investering!

  Hvis du ønsker å bli grå eller pastell må du først bli hvit, så hele denne listen gjelder for dere også (med unntak av produktene til hjemmebruk). Underlaget må være 98% pigmentløst for at fargen skal bli fin, fordi gråtoner og pastell er farger uten naturlige pigmenter og dermed lett blir påvirket hvis underlaget ikke er rent nok. 

  Masse lykke til, og still gjerne spørsmål hvis det er noe du lurer på!

  PS: Innlegget er veldig inspirert av Kristin Ess sitt innlegg Planning for Platinum, på The Beauty Department. Grunnen til det er at hun allerede hadde skrevet at jeg ville skrive, og husket på enda flere ting enn meg. 

 • Publisert: 29.08.2017, 02:02
 • Kategori: Hår & skjønnhet
 • 0 kommentarer
 • Ingen kommentarer

  Skriv en ny kommentar

  hits